понедељак, 1. децембар 2014.

Javne nabavke u JKP "Komnis" Bela Palanka

Godišnje se u Srbiji zaključi blizu 100 000 ugovora o javnim nabavkama. Prema podacima Uprave za javne nabavke u periodu 1.1.2014 – 30.6.2014. godine zaključeno je ukupno 42.439 ugovora.

I pored zakona koji reguliše ovu oblast, javne nabavke su često tajna subjekata koji ih sprovode. Uspostavljanje objektivnog nadzora i spremnost da se činjenice o zloupotrebi predoče javnosti i nadležnim organima mogu da daju adekvatne rezultate.

Pred vama je uvodna istraživačka priča nastala analizom jedne javne nabavke.

Nakon upućenog zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, J.K.P. „Komnis“ Bela Palanka je u zakonskom roku i na način predviđen Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja dostavilo kopije dokumenata koje poseduje a koje se tiču javne nabavke električne energije sprovedene u otvorenom postupku.

 Zatražene kopije Zapisnika o kvantitativno/kvalitativnom prijemu dobara i Dokaz o izvršenoj realizaciji ugovorene javne nabavke 01/14 za nabavku električne energije nisu dostavljene ali je u Odgovoru na zahtev naveden i opravdan razlog.
Naime, „Komnis“ u odgovoru navodi da ove dokumente ne poseduje jer nabavka još uvek nije izvršena već je samo sproveden postupak javne nabavke. 
Zato je pažnja usmerena na razmatranje zakonitosti i ispravnosti sprovedenog postupka.

Pregledom i analizom pribavljene dokumentacije, koja je sadržala sve relevantne podatke, zaključeno je da u postupku od prijema ponuda do zaključenja ugovora nije bilo zakonskih nepravilnosti. 
Međutim, ostaje otvoreno pitanje zašto ugovorena javna nabavka još uvek nije izvršena iako je od datuma zaključenja ugovora do danas prošlo skoro tri meseca.

Na adresu naručioca do isteka roka za podnošenje ponuda prispela je samo jedna ponuda i to od strane DOO „Vuković 1967“, Veternik, Novi Sad, Novosadski put 106. Ponuđena cena iznosila je 2.437.973,30 dinara bez PDV-a što je skoro duplo niža cena od procenjene vrednosti javne nabavke koja je iznosila 4.620.000,00 dinara bez PDV-a.
Zanimljiva je činjenica da otvaranju ponuda nije prisustvovao nijedan predstavnik jedinog ponuđača na ovom tenderu. S obzirom na to da je u postupku učestvovao samo jedan ponuđač koji je ponudio više nego povoljnu cenu (u odnosu na procenjenu vrednost) naručilac je sa ovim ponuđačem  08. 09. 2014. zaključio Ugovor o prodaji električne energije sa potpunim snabdevanjem.


Ugovorena nabavka još uvek nije izvršena a postavlja se pitanje da li će do realizacije uopšte i doći. J.K.P. „Komnis“ Bela Palanka ima nagomilana dugovanja koja datiraju iz perioda prethodnog rukovodstva a koja je sadašnje rukovodstvo nasledilo stupivši na funkcije 2012. godine. 

Prema saznanjima Pirgosa, ovo javno preduzeće, nakon sravnjenja sa Poreskom upravom, na ime poreza i doprinosa na lična primanja sa obračunatom zakonskom kamatom ima dugovanje u iznosu od 29.474.699,00 dinara. J.K.P. „Komnis“ već se nalazi u statusu mirovanja duga poreskoj upravi u iznosu od oko 22 miliona dinara i redovno izmiruje tekuće obaveze za poreze i doprinose (podatak sa 29. sednice SO Bela Palanka održane 31.9.2014, objavljen na zvanicnoj stranici opštine - belapalanka.org.rs). U slučaju početka prinudne naplate ovog duga bilo bi onemogućeno pružanje komunalnih usluga građanima Bele Palanke, a preduzeće bi pretrpelo veliku ekonomsku štetu.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta Unapređenje mehanizama odgovornosti u javnim finansijama koji Program UN za razvoj (UNDP) sprovodi uz finansijsku podršku Vlade Švedske (SIDA) bavi se podrškom istraživačkim novinarima i neprofitnim organizacijama u “potrazi za informacijama” o potrošnji javnih sredstava u Republici Srbiji. Svi stavovi i mišljenja proistekli u tekstovima istraživačkih novinara ne predstavljaju nužno stavove UNDP ili Vlade Švedske.

Нема коментара:

Постави коментар